Passieconcert
Passiemuziek is diep ingeburgerd in ons land. Dan denk je al gauw aan de Matthäus- en Johannes-Passion van Johann Sebastian Bach; die zijn in deze tijd op vele plaatsen te beluisteren. Maar er is meer, bijvoorbeeld de Via Crucis van Liszt, een muziekstuk voor orgel, solisten en koor waarbij Liszt bij elk van de veertien staties stilstaat. Het wordt gezien als een meesterwerk van serene en verstilde muziek, intens beleefde expressie, een spel tussen klank en stilte. Naast Gregoriaanse gezangen bevat het stuk ook op Bach geïnspireerde koralen. Met onze nieuwe dirigent Maarten van der Bijl hebben we dit prachtige werk in de Passietijd twee keer uitgevoerd, namelijk in Kockengen en in Waarder.
 
Het programma bevatte een keur aan muziekstukken voor de Passietijd, o.a. van Gesualdo, De Victoria, Kodaly en Chilcott.
Centraal stond vervolgens de complete Via Crucis van Franz Liszt. Tijdens de Via Crucis was elk van de veertien staties te zien op een scherm aan de hand van foto's van de kruisweg in de kerk van Kockengen. De indringende muziek, afgewisseld met serene stilte, brengt de beelden van de kruisweg intens tot leven.
Het koor werd hierbij begeleid door Ere Lievonen, in Kockengen op het mooie Maarschalkerweerd-orgel, in Waarder op de vleugel.
 
Zaterdag 2 april 2022   Kockengen
Locatie O.L.V. Tenhemelopnemingkerk
Heicop 24
3628 AJ  Kockengen
 
Aanvang 20:00 uur  
 
 
 
 
 
Woensdag 13 april 2022   Waarder
Locatie Gereformeerde Kerk
Dorp 24
3466 NG  Waarder
 
Aanvang 20:00 uur  
 
Video Een opname van het concert in Waarder vindt u hier.